Składniki:
- ok. 30 gad wątróbki drobiowej
 - 1-2 cebule
 - 1 jabłko
 - olej
 - sól
 
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błon i resztek pęcherzyka żółciowego. Osuszyć.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać i podzielić na tzw. 16tki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę. Lekko zeszklić i dodać jabłko. Smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć mieszaninę do innego naczynia.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Czas smażenia zależy od indywidualnych preferencji, jakkolwiek najlepiej aby w środku pozostała różowa.
Po usmażeniu przełożyć wątróbkę naczynia z cebulą i jabłkiem. Posolić do smaku.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego.




Och! Wątróbka! ble... fuj, chociaż domyślam się, że wyszła ci dobra, oczywiście dla amatorów wątróbek :)
OdpowiedzUsuńHmm, przeraża mnie myśl o ilości osób nielubiących tych podrobów. Jakkolwiek de gustibus non est disputandum.
OdpowiedzUsuń