Składniki:
- duży brokuł
 - 3 łyżki oleju
 - ok. 3 cm kłącza imbiru
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu
 - łyżeczka cukru
 - sól
 - kilka kropli oleju sezamowego (ewentualnie)
 - sezam do posypania
 
Sposób wykonania
Z brokuła odciąć łodygę, obrać i pokroić na plastry, górną część podzielić na różyczki (w przypadku młodego brokuła obierania można pominąć, wystarczy usunąć liście).
Na mocna rozgrzany olej włożyć obrany i pokrojony na zapałkę imbir, posiekany czosnek i łodygi brokuła. Smażyć, mieszając ok. 3-4 min
Następnie dodać różyczki i daje smażyć,mieszając.
Wlać bulion, sos sojowy, wsypać cukier i sól do smaku.
Gotować na dużym ogniu, aż brokuły zmiękną, a płyn odparuje.
Przed podaniem skropić olejem sezamowym. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięs.
Smacznego



z imbirem, mniam
OdpowiedzUsuńFakt, smakuje dość oryginalnie.
OdpowiedzUsuń