niedziela, 22 maja 2011

Pikantne brokuły

Dzisiaj brokuły w inny sposób niż zazwyczaj, czyli z odrobiną smaku Dalekiego Wschodu.Przepis pochodzi z ostatniego numeru "Kuchni" .

Składniki:
  • duży brokuł
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 3 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • kilka kropli oleju sezamowego (ewentualnie)
  • sezam do posypania

Sposób wykonania

Z brokuła odciąć łodygę, obrać i pokroić na plastry, górną część podzielić na różyczki (w przypadku młodego brokuła obierania można pominąć, wystarczy usunąć liście).




Na mocna rozgrzany olej włożyć obrany i pokrojony na zapałkę imbir, posiekany czosnek i łodygi brokuła. Smażyć, mieszając ok. 3-4 min

Następnie dodać różyczki i daje smażyć,mieszając.

Wlać bulion, sos sojowy, wsypać cukier i sól do smaku.

Gotować na dużym ogniu, aż brokuły zmiękną, a płyn odparuje.



Przed podaniem skropić olejem sezamowym. Podawać jako gorącą przekąskę lub dodatek do mięs.

Smacznego

2 komentarze: