niedziela, 1 maja 2011

Rurki z tuńczykiem

Hejka!

Dzisiaj coś szybkiego, dla tych żyjących w biegu i dla tych, którzy nie lubią w niej spędzać całego wolnego czasu. Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia".

Składniki:
  • 50 dag makaronu w kształcie rurek (np. penne)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • łyżka kaparów
  •  puszka (18 dag) tuńczyka w oleju
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

1. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron i ugotowuj ^.^



W międzyczasie:

2. Skórkę z cytryny, natkę pietruszki, kapary i oliwki zmiksuj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.




3. Do tak powstałej pasty dodaj drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego jeśli tego wymaga)


4. Wymieszaj delikatnie wszystko.



5. Odcedź starannie makaron (powinien być al dente) i wymieszaj z masą rybą.

Podawaj od razu gorące. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.


Smacznego!


P.S. Można zamiast zwykłej oliwy z oliwek dodać aromatyzowaną np. bazylią. Zintensyfikuje to smak, więc ostrożnie. :D
Proponuję również dodać nie jedną, a dwie puszki tuńczyka.

P.S. II. Wielkie podziękowania dla Połówka za pomoc przy fotkach i nie tylko.

2 komentarze:

  1. Jako oficjalny betatester, pożarłem to z wielkim apetytem :)
    Mimo, że był w tym czosnek :/ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, którego nie było wcale czuć. :D

    OdpowiedzUsuń