Dzisiaj coś szybkiego, dla tych żyjących w biegu i dla tych, którzy nie lubią w niej spędzać całego wolnego czasu. Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu "Kuchnia".
Składniki:
- 50 dag makaronu w kształcie rurek (np. penne)
 - 1-2 ząbki czosnku
 - pęczek natki pietruszki
 - skórka otarta z jednej cytryny
 - 2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
 - łyżka kaparów
 - puszka (18 dag) tuńczyka w oleju
 - oliwa z oliwek
 - sól i pieprz (do smaku)
 
Przygotowanie:
1. Do gotującej się, osolonej wody wrzuć makaron i ugotowuj ^.^
W międzyczasie:
2. Skórkę z cytryny, natkę pietruszki, kapary i oliwki zmiksuj z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
3. Do tak powstałej pasty dodaj drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego jeśli tego wymaga)
4. Wymieszaj delikatnie wszystko.
5. Odcedź starannie makaron (powinien być al dente) i wymieszaj z masą rybą.
Podawaj od razu gorące. Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.
Smacznego!
P.S. Można zamiast zwykłej oliwy z oliwek dodać aromatyzowaną np. bazylią. Zintensyfikuje to smak, więc ostrożnie. :D
Proponuję również dodać nie jedną, a dwie puszki tuńczyka.
P.S. II. Wielkie podziękowania dla Połówka za pomoc przy fotkach i nie tylko.







Jako oficjalny betatester, pożarłem to z wielkim apetytem :)
OdpowiedzUsuńMimo, że był w tym czosnek :/ :D
Tak, którego nie było wcale czuć. :D
OdpowiedzUsuń