poniedziałek, 7 marca 2011

Ostatki

Jak Ostatki, to zdecydowanie na słodko... no prawie. 
Na ulubionym blogu z wypiekami znalazłam przepis na oponki serowe. Z małymi modyfikacjami coś tam udało mi się nawet zrobić. :D

Składniki:
  • 500 g białego sera *
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany(12% lub 18%)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 - 3 szklanki mąki**

Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby dosypywać mąki). 

Ciasto rozwałkować na grubość około ½ cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i kieliszka. 

Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać obficie cukrem pudrem.

* można dodać od razu kupny zmielony ser, ale z uwagi, że jest on bardziej wilgotny, wówczas należy dodać więcej mąki oraz proszku do pieczenia. 

** u mnie wyszło ok 4 szklanek właśnie ze względu na dodanie sera mielonego śmietankowego


Smacznego!
MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz