sobota, 28 maja 2011

Wątróbka

Dzisiaj kolejne danie na szybko. Tak to jest, gdy czas goni.

Składniki:
  • ok. 30 gad wątróbki drobiowej
  • 1-2 cebule
  • 1 jabłko
  • olej
  • sól

Przygotowanie:



Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić z ewentualnych błon i resztek pęcherzyka żółciowego. Osuszyć.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać i podzielić na tzw. 16tki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę. Lekko zeszklić i dodać jabłko. Smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć mieszaninę do innego naczynia.



Na pozostałym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Czas smażenia zależy od indywidualnych preferencji, jakkolwiek najlepiej aby w środku pozostała różowa.

Po usmażeniu przełożyć wątróbkę naczynia z cebulą i jabłkiem. Posolić do smaku.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Och! Wątróbka! ble... fuj, chociaż domyślam się, że wyszła ci dobra, oczywiście dla amatorów wątróbek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, przeraża mnie myśl o ilości osób nielubiących tych podrobów. Jakkolwiek de gustibus non est disputandum.

    OdpowiedzUsuń