Ryba po japońsku to po prostu ryba w zalewie. Ale po kolei. Oto co będziecie potrzebowali:
- 1 kg filetów z ryby (dowolny gatunek)
 - 2 cebule
 - 1 słoik ogórków konserwowych
 - 1 słoik papryki konserwowej
 - vegeta
 - mąka
 - bułka tarta
 - jajko
 - olej do smażenia
 - 2 szklanki wody
 - 1/2 szklanki oleju
 - mały przecier pomidorowy
 - 4 łyżki ketchupu
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżki octu
 - sól do smaku
 
Ryba:
Rybę umyć, posypać vegetą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w jajku oraz mieszaninie mąki i bułki tartej (stosunek 1:1). Usmażyć.
Zalewa:
Wodę, olej, przecier, cukier, ocet i ketchup wlać do jednego garnka, zagotować, dosolić do smaku.
Przyrządzenie:
Usmażoną rybę układać na przemian z warstwami drobno pokrojonych warzyw (np. w słupki). Całość zalać gorącą zalewą.
Smacznego!
MM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz