czwartek, 10 lutego 2011

Ryba po japońsku

I nie chodzi o sashimi, ani tym bardziej o sushi.

Ryba po japońsku to po prostu ryba w zalewie. Ale po kolei. Oto co będziecie potrzebowali:

  • 1 kg filetów z ryby (dowolny gatunek)
  • 2 cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • vegeta
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały przecier pomidorowy
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • sól do smaku

Ryba:

Rybę umyć, posypać vegetą i pozostawić na 1 godzinę. Następnie obtoczyć w jajku oraz mieszaninie mąki i bułki tartej (stosunek 1:1). Usmażyć.

Zalewa:

Wodę, olej, przecier, cukier, ocet i ketchup wlać do jednego garnka, zagotować, dosolić do smaku.

Przyrządzenie:

Usmażoną rybę układać na przemian z warstwami drobno pokrojonych warzyw (np. w słupki). Całość zalać gorącą zalewą.

Smacznego!
MM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz