piątek, 31 grudnia 2010

Sylwester i Nowy Rok

Z okazji Sylwestra znów na chwilę zagościłam w kuchni.

Tym razem coś mięsnego. Przepis znalazłam na stronie http://www.kuchnia.tv/. Tylko odrobinkę go zmodyfikowałam. :D


Składniki:
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 1 pokrojona, czerwona cebula
  • 12 obranych, całych ząbków czosnku
  • 1 cytryna, pokrojona na cząstki (miąższ)
  • 175 ml wywaru drobiowego (dodałam warzywny - na oko)
  •  125 g miodu (dowolnego)
  • garść liści świeżego oregano
  • sól, pieprz

  
Składniki sałatki
  • 400 g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odcedzonej
  • 150 g pokruszonej fety (dodałam favitę - całe opakowanie)
  • mała garść świeżej natki pietruszki
  • 2 przekrojone na pół ogórki, posiekane
  • 1 zielona papryka, bez nasion, posiekana
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek i podzielonych na pół
  • 3 łyżki stołowe oliwy (dodałam oliwę z oliwek aromatyzowaną bazylią)
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • sól morska (dodałam zwykłą)
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie kurczaka

Na silnym ogniu rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę, nałożyć oprószone solą i pieprzem mięso i smażyć 5 minut, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Zmniejszyć płomień do średniego, wrzucić cebulę, smażyć minutę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dołożyć mięso i cytryny. Wlać wywar i miód, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcje kurczaka, ułożyć na blasze. Zwiększyć płomień pod sosem i gotować bez przykrycia przez kwadrans, żeby zgęstniał. Wstawić mięso na 5 minut pod grill. Ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać oregano.


 Przygotowanie sałatki

W dużej misce wymieszać delikatnie ciecierzycę, fetę, natkę, ogórek, paprykę i oliwki. W miseczce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem, wymieszać. Podawać.


Przepis prościutki, szybki i jadalny :D
Smacznego!


Szczęśliwego Nowego Roku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz