czwartek, 16 grudnia 2010

Ciasto czekoladowe i nie tylko


Ciasto Czekoladowe 
 
Przepis znaleziony w zeszłym roku w jednym z babskich magazynów.

Składniki:
 - 1 kostka masła (200 g)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 45 dag cukru (najlepiej drobnego)
- 8 jajek
- 50 dag mąki
- 1 mała paczka proszku do pieczenia
- po 100 g: orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów

     Przygotowanie:


1. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie delikatnie ostudzić.



2. Orzechy oraz obrane migdały drobno posiekać.



3. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz bakaliami. Wymieszać.





 4. Cukier utrzeć z żółtkami.



5. Dodać do masy mącznej.  Do tak powstałej masy małymi porcjami dodać czekoladę z masłem – cały czas mieszać.





6. Ubić białka. Powstałą pianę delikatnie połączyć z masą czekoladowo – mączną.

7. Ciasto przelać do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia.



8. Piec 45 minut w temp. 175 st. C.

9. Po wystygnięciu ozdobić, np. polewą czekoladową

Uwag parę:
I.                    W oryginalnym przepisie całe jajka łączone są z cukrem.
II.                  Sugeruję zwiększenie temperatury pieczenia do 200 st. C
W piekarniku elektrycznym przy temp. 175 st. czas pieczenia może się wydłużyć nawet o 25 minut.

Smacznego!


 I w tym miejscu chciałabym podziękować Połówkowi za wszelką pomoc oraz cierpliwość przy kucharzeniu, to jest pieczeniu. Dziękuję Kochanie. 

Jak również chciałabym Wam kochani
złożyć życzenia zdrowych i pogodnych Świąt!


3 komentarze:

  1. Lebkuchen mnie kuszą, wprawdzie mam już dwa pudła pierniczków, ale jeszcze jedno by się przydało dla łasuchów ^^ chyba w sobotę znowu odpalę piekarnik ^^ mniam, mniam
    Ciasto czekoladowe też brzmi nieźle, ciekawe jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. O ile mój aparat będzie ze mną współpracował, to postaram się uwiecznić je na jakiejś fotce.

    OdpowiedzUsuń