Morelowy kurczak (4-6 osób)
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka (mogą być same udka)
- słodka papryka w proszku
- sól
- 1/2 szklanki dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców)
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
Kurczaka myjemy i dzielimy na części. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy papryka i solą. W małej misce mieszamy dżem, majonez, pieprz i czosnek. Mieszaniną smarujemy mięso. Przykrywamy naczynie folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 180 st.C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 25 minut, aż będzie lekko rumiany.
Uwag kilka:
- poleca się do tego podanie pilawu z jęczmiennej kaszy perłowej, ale doskonale smakuje też z ryżem oraz zieloną sałatą ze śmietaną/jogurtem;
- czas pieczenie jest przykładowy, w piekarniku elektrycznym musiałam go wydłużyć o ok. 20 min.
P.S. Powyżej porcja "męska".
Smacznego ^.^
dżem i majonez...no nie wiem, wierzę, że jadalne co innego mi zostało, tylko wiara, ale może podpytam Twego połówka, czy żyje jeszcze ;)
OdpowiedzUsuńAle w zasadzie po tym, jak kolega z pracy przyniósł na obiad makaron wytarzany w czekoladzie, a znajoma zajadała kanapki z żółtym serem smarowanym nutellą, to nie wiem, czy coś mnie jeszcze zździwi ;)