niedziela, 11 marca 2012

Niedzielny obiad cz.2

Powiem tak, nim zaserwowałam danie drugie, to w tajemnicy przed Połówkiem zmieszałam składniki sosu i dałam mu spróbować wstępną zimna wersję. Czemu w tajemnicy? Ano, połączenie takich, a nie innych składników u większości budzi przerażenie, przecież "tego się nie miesza"! Otóż, miesza się, miesza! A to co wychodzi, jest zdecydowanie jadalne, nawet bardzo!

Morelowy kurczak (4-6 osób)

Składniki:
  • 1,5 kg kurczaka (mogą być same udka)
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1/2 szklanki dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu 
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  •  
 Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i dzielimy na części.  Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy papryka i solą.  W małej misce mieszamy dżem, majonez, pieprz i czosnek. Mieszaniną smarujemy mięso. Przykrywamy naczynie folia aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu pieczemy kurczaka pod przykryciem przez 45 min w temperaturze 180 st.C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 25 minut, aż będzie lekko rumiany.

Uwag kilka:
  • poleca się do tego podanie pilawu z jęczmiennej kaszy perłowej, ale doskonale smakuje też z ryżem oraz zieloną sałatą ze śmietaną/jogurtem;
  • czas pieczenie jest przykładowy, w piekarniku elektrycznym musiałam go wydłużyć o ok. 20 min. 


P.S. Powyżej porcja "męska".

Smacznego ^.^

1 komentarz:

  1. dżem i majonez...no nie wiem, wierzę, że jadalne co innego mi zostało, tylko wiara, ale może podpytam Twego połówka, czy żyje jeszcze ;)
    Ale w zasadzie po tym, jak kolega z pracy przyniósł na obiad makaron wytarzany w czekoladzie, a znajoma zajadała kanapki z żółtym serem smarowanym nutellą, to nie wiem, czy coś mnie jeszcze zździwi ;)

    OdpowiedzUsuń