Tym razem coś mięsnego. Przepis znalazłam na stronie http://www.kuchnia.tv/. Tylko odrobinkę go zmodyfikowałam. :D
Składniki:
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 6 podudzi z kurczaka
- 1 pokrojona, czerwona cebula
- 12 obranych, całych ząbków czosnku
- 1 cytryna, pokrojona na cząstki (miąższ)
- 175 ml wywaru drobiowego (dodałam warzywny - na oko)
- 125 g miodu (dowolnego)
- garść liści świeżego oregano
- sól, pieprz
- 400 g ciecierzycy w puszce, opłukanej i odcedzonej
- 150 g pokruszonej fety (dodałam favitę - całe opakowanie)
- mała garść świeżej natki pietruszki
- 2 przekrojone na pół ogórki, posiekane
- 1 zielona papryka, bez nasion, posiekana
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek i podzielonych na pół
- 3 łyżki stołowe oliwy (dodałam oliwę z oliwek aromatyzowaną bazylią)
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- sól morska (dodałam zwykłą)
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Przygotowanie kurczaka
Na silnym ogniu rozgrzać dużą patelnię. Wlać oliwę, nałożyć oprószone solą i pieprzem mięso i smażyć 5 minut, aż będzie złociste. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Zmniejszyć płomień do średniego, wrzucić cebulę, smażyć minutę. Dodać czosnek, smażyć minutę. Dołożyć mięso i cytryny. Wlać wywar i miód, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć porcje kurczaka, ułożyć na blasze. Zwiększyć płomień pod sosem i gotować bez przykrycia przez kwadrans, żeby zgęstniał. Wstawić mięso na 5 minut pod grill. Ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać oregano.
Przygotowanie sałatki
W dużej misce wymieszać delikatnie ciecierzycę, fetę, natkę, ogórek, paprykę i oliwki. W miseczce utrzeć oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem, wymieszać. Podawać.
Przepis prościutki, szybki i jadalny :D
Smacznego!
Szczęśliwego Nowego Roku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz