Ciasto Czekoladowe
Przepis znaleziony w zeszłym roku w jednym z babskich magazynów.
Składniki:- 1 kostka masła (200 g)- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej- 45 dag cukru (najlepiej drobnego)- 8 jajek- 50 dag mąki- 1 mała paczka proszku do pieczenia- po 100 g: orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów
2. Orzechy oraz obrane migdały drobno posiekać.
3. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz bakaliami. Wymieszać.
4. Cukier utrzeć z żółtkami.
5. Dodać do masy mącznej. Do tak powstałej masy małymi porcjami dodać czekoladę z masłem – cały czas mieszać.
6. Ubić białka. Powstałą pianę delikatnie połączyć z masą czekoladowo – mączną.
7. Ciasto przelać do formy wyłożonej pergaminem do pieczenia.
8. Piec 45 minut w temp. 175 st. C.
9. Po wystygnięciu ozdobić, np. polewą czekoladową
Uwag parę:
I. W oryginalnym przepisie całe jajka łączone są z cukrem.
II. Sugeruję zwiększenie temperatury pieczenia do 200 st. C
W piekarniku elektrycznym przy temp. 175 st. czas pieczenia może się wydłużyć nawet o 25 minut.
Smacznego!
I w tym miejscu chciałabym podziękować Połówkowi za wszelką pomoc oraz cierpliwość przy kucharzeniu, to jest pieczeniu. Dziękuję Kochanie.
Jak również chciałabym Wam kochani
złożyć życzenia zdrowych i pogodnych Świąt!
Lebkuchen mnie kuszą, wprawdzie mam już dwa pudła pierniczków, ale jeszcze jedno by się przydało dla łasuchów ^^ chyba w sobotę znowu odpalę piekarnik ^^ mniam, mniam
OdpowiedzUsuńCiasto czekoladowe też brzmi nieźle, ciekawe jak wygląda
O ile mój aparat będzie ze mną współpracował, to postaram się uwiecznić je na jakiejś fotce.
OdpowiedzUsuńtrzymam za niego kciuki :)
OdpowiedzUsuń