Z perspektywy czasu patrząc, był to obiad stricte "kurczakowy", gdyż pierwsze i drugie danie naznaczone było tym ptaszęciem. Moi drodzy przed Wami:
Zupa z kurczaka z makaronem
Składniki:
- 1 kurczak z oddzielonymi udami i podudziami
- 4 marchewek, obranych i posiekanych, 1 cała
- 4 cebule, obrane i posiekane
- kawałek selera korzeniowego
- pietruszka (korzeń)
- por (mały)
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 1 brokuł pokrojony na kawałki
- 225 g fasolki szparagowej
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 450 g dowolnego makaronu
- sól i pieprz
Porcja dla 4 osób.
Przygotowanie:
Do dużego garnka włożyć dobrze umyte mięso kurczaka. Dodać włoszczyznę, liście laurowe, tymianek. Zalać zimną wodą tak, żeby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Odcedzić rosół, zachować kurczaka. Kiedy mięso wystygnie, oddzielić je od kości i z powrotem włożyć do zupy. Zagotować ponownie rosół i dodać warzywa według uznania. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie włożyć makaron, gotować aż będzie miękki. Doprawić i podawać.
Uwag kilka
- przed dodaniem można zeszklić cebulkę na oliwie, a następnie dodać do niej i podsmażyć rozdrobnione mięso;
- brokuł można pominąć ;-D
- makaron, który dobrze pasuje to np.: conchigliette piccole.
Smacznego!
P.S. Kurczak morelowy będzie później...
Zupka supcio. Brak brokułów uzasadnia konieczność "nieprzesadzania" z warzywami. I tak ledwie mieściły się pozostałe w talerzu :P
OdpowiedzUsuńRaczej skleroza przy zakupach oraz lenistwo... :D
Usuń