Trójkąty wyszły tak jak wyszły, więc pomińmy je dziś milczeniem.
Za to sakiewki są całkiem niezłe.
Sakiewki z brzoskwiniami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
- 1 mały słoiczek dżemu malinowego
- 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
- 12 - 14 połówek brzoskwiń z puszki
- 1 żółtko
- 1 łyżka grubego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto kroimy w kwadraty o boku 12 cm. Dżem mieszamy z brandy. Na środku każdego kwadratu okładamy po łyżeczce dżemu i połówce brzoskwini. Sklejamy rogi, aby powstały sakiewki, smarujemy żółtkiem i posypujemy grubym cukrem i cynamonem.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 - 200 st. C.
mniam, wyglądają smakowicie, muszę się bliżej poznać z ciastem francuskim, jeszcze mu ręki nie podałam ;p
OdpowiedzUsuńHa... ja muszę zebrać się na odwagę i spróbować samej zrobić francuskie. Ale... to może kiedyś :D
Usuń